Badge field

Hva er fluor?

Published date field

En introduksjon til fluor 

Du lurer kanskje på hva fluor egentlig er? Fluor, eller fluorid som det faktisk heter, er et naturlig mineral som finnes på jordskorpen. Vannløselige fluorider finnes i små mengder overalt i naturen – også i enkelte mattyper og vannforsyninger. Fluor bidrar til å forhindre plakk på tennene, fordi den fester seg til emaljen og gjør den hardere og mer resistent. Visste du forresten at det næringsmiddelet som inneholder mest fluorider, er te?

 

Effektive bruksområder for fluor

Ifølge Forskning.no har fluor dokumentert positiv innvirkning på tennene våre fordi stoffet forhindrer hull (karies). I tillegg bidrar fluor til å opprettholde et sunt skjelett. Ut over det har fluor nesten ingen innvirkning på mennesker. 

 

Fluorid i tannpleieprodukter 

De fleste tenker kanskje på fluortannkrem og små fluorpastiller når de hører ordet «fluor», men vet du egentlig hva fluor gjør med tennene eller hvor mye fluor som finnes naturlig i drikkevannet eller naturen rundt deg?

En gjennomsnittlig voksen trenger rundt fire milligram fluor om dagen, og i tillegg til tannkrem og munnskyll, forekommer fluor i nesten alle slags matvarer som frukt, grønt, meieriprodukter, kjøtt og fisk. I andre steder av verden, som i USA, er det også vanlig å tilsette fluor til drikkevannet gjennom vannfluoridering. Dette er hittil ikke standard praksis i Norge, og av den grunn anbefales det å bruke fluorprodukter for å understøtte mengden fluor vi får i oss gjennom kostholdet vårt.

Dagens tannhelseråd handler i stor grad om å tilføre fluor lokalt på tannflatene, slik at den er tilgjengelig når syrepåvirkningen løser opp emaljen. Den billigste og enkleste metoden er daglig bruk av fluorholdig tannpasta, som inneholder 0,10–0,15 prosent fluorid. I tillegg kan man komplettere munnhygienen ved å bruke fluorskyll, fluortabletter, fluorholdig tyggegummi med mer.

 

Hvordan fungerer fluor?

Det er bakteriene Streptococcus mutans og Streptococcus sobrinus som fører til karies. De danner en film av plakk på tennene hvor bakteriene lever beskyttet. Bakteriene lever av kullhydratene og sukkeret vi spiser, og når disse stoffene brytes ned, produseres det også syre. Det er denne organiske syren som bryter ned tannemaljen, fordi kalken på tennene fjernes. Dette kalles demineralisering av tannvevet og starter når pH-verdien går under en kritisk verdi. Dette skjer hver gang vi spiser. Etter at vi har inntatt mat, nøytraliserer spyttet syren slik at pH-en stiger igjen, og tannemaljen remineraliseres (tar til seg kalk på nytt). Dersom syrebelastningen blir for høy, blir demineraliseringen større enn remineraliseringen, og det oppstår hull. 

Prosessen begynner vanligvis like under tannoverflaten og fortsetter innover i tannen til tannbeinet. Etter hvert blir tannsubstansen så svekket at den kan bryte sammen, og det oppstår hull i tannen. Faktisk kan kariesskaden være alvorlig selv om tannoverflaten er hel, og hull kan oppstå over alt på tannen. I de fleste tilfeller oppstår det karies der hvor tennene ligger tett mot hverandre, i furene i tyggeflatene og ved kanten av gamle fyllinger.

Norsk Tannpleierforening slår også fast at når vi pusser tennene våre med fluortannkrem eller bruker munnskyllevann med fluorid, bidrar vi til å styrke emaljen på tennene og motvirke karies (hull).

 

Fluorids betydning for tannkaries

Fluor bidrar til å hindre hull på to ulike måter:

Fluorkonsentrasjoner i voksende ben og utvikling av tenner hos barn, bidrar til å styrke emaljen på barnetenner og voksne tenner før de kommer frem.

Fluor bidrar i tillegg til å styrke emaljen på voksne tenner som allerede er kommet frem.

Fluorid fungerer under de naturlige demineraliserings- og remineraliseringsprosessene i munnen.

Etter å ha spist inneholder spyttet syrer som forårsaker demineralisering – en oppløsning av kalsium og fosfat under tennenes overflate.

Andre ganger, når spyttet ikke er så syreholdig, gjør det akkurat det motsatte: Det tilfører kalsium og fosfat som holder tennene harde. Denne prosessen skyldes remineralisering. Når fluor er tilstede under remineralisering, er mineralene hardere enn de ellers ville vært, og de bidrar dermed til å styrke tennene og hindre oppløsning under neste demineraliseringsfase.

 

Hvordan vet jeg om jeg får nok fluor?

Pussing av tenner med en fluortannkrem anses som tilstrekkelig for voksne og barn til å bevare sunne tenner med lav risiko for tannråte.

Om nødvendig kan tannlegen eller barnelegen foreskrive fluortabletter eller fluordråper som barnet skal ta daglig. Tannlegen eller barnelegen kan informere deg om hvor stor mengde fluor som er nødvendig for din familie. Spør gjerne om råd hvis du lurer på noe.     

 

 

 

$altImage

Ønsker du flere munnpleietips sendt direkte til din innboks?

Registrer deg nå

Denne informasjonen er ment å fremme kunnskap og bevissthet om generelle munnhelsetilstander. Det er ikke ment å erstatte profesjonell rådgivning, diagnose og behandling. Søk alltid råd fra tannlegen eller annen kvalifisert helsepersonell hvis du har spørsmål angående en medisinsk tilstand eller behandling.