Badge field

Hva er tannkjøttsykdom?

Published date field

 

Tannkjøttsykdom er en betennelse i tannkjøttet som kan utvikle seg til å påvirke negativt beinet som omgir og støtter tennene. Betennelsen er forårsaket av bakterier i plakk, en klebrig, fargeløs belegg som stadig dannes på tennene. Hvis det ikke fjernes gjennom daglig børsting av tennene og bruk av tanntråd, kan plakk samle seg og bakteriene kan gi betennelse i tannkjøttet ditt, og til slutt gå videre til underliggende vev og bein som ligger under tennene. Dette kan føre til at tennene løsner, faller ut eller må bli trukket av en tannlege.

Det er to hovedfaser av tannkjøttsykdom:

  • Tannkjøttbetennelse:  Dette er den tidlige fasen av tannkjøttsykdom, hvor det er betennelse i tannkjøttet forårsaket av plakkoppbygging ved tannkjøttlinjen. Hvis daglig børsting og tanntråd ikke fjerner plakket, produserer visse typer bakterier i plakket giftstoffer som kan gi betennelse i tannkjøttvevet og forårsake tannkjøttbetennelse. Du kan merke dette ved blødninger under børsting og ved bruk av tanntråd. På dette tidlige stadiet kan skaden reverseres, siden bein og dypere bindevev som holder tennene på plass, ennå ikke er berørt.

  • Periodontitt:  På dette stadiet er støttebenet og fibrene som holder tennene på plass, skadet såpass at det ikke kan reverseres. Tannkjøttet kan kanskje ikke holde tennene på plass lenger og begynner å danne en lomme under tannkjøttlinjen, noe som fører til enda mer dannelse av plakk. Profesjonell tannkjøttbehandling og en forbedret daglig munnhygienerutine kan avverge ytterligere skade og forhindre at det kommer tilbake. I de siste stadiene av en tannkjøttsykdom ødelegges fibrene og benet som støtter tennene i den grad at det kan føre til at tennene dine beveger seg eller løsner. Dette kan påvirke hvor godt du kan tygge maten, og det kan være nødvendig å trekke ut de tennene som er alvorlig berørt.

Hvordan vet jeg om jeg har en tannkjøttsykdom?
Tannkjøttsykdom kan forekomme i alle aldre, men det er mest vanlig blant voksne. Hvis det oppdages på et tidlig stadium, kan tannkjøttsykdom reverseres - så kontakt tannlegen din hvis du oppdager noen av følgende symptomene:

  • Tannkjøtt som er rødt, oppsvulmet eller hovent, tannkjøtt som blør under børsting eller ved bruk av tanntråd
  • Tenner som ser lengre enn normalt ut fordi tannkjøttet ditt trekker seg nedover
  • Tannkjøtt som har skilt seg fra hverandre eller trukket seg fra tennenes hals, slik at det skapes en lomme
  • Endringer i måten tennene dine passer sammen når du biter
  • Puss som kommer frem mellom tennene og tannkjøttet ditt/li>
  • Vedvarende dårlig ånde eller dårlig smak i munnen


Hvordan behandles tannkjøttsykdom?

  • De tidlige stadiene av tannkjøttsykdommen kan ofte reverseres med effektiv børsting og tanntråd. God daglig munnhygiene vil bidra til å holde plakk fra å bygge seg opp.
  • Profesjonell rengjøring av tennene dine av tannlegen din er den eneste måten å fjerne plakk som er bygd opp og blitt herdet til tannsten. Din tannlege vil rengjøre eller "skalere" tennene for å fjerne tannstenen over og under tannkjøttet. Hvis tannkjøtttilstanden er mer alvorlig, kan det hende du må opereres. Husk at etter vellykket behandling, må du fortsatt ta vare på tannkjøttet ditt for å sikre at tannkjøttsykdommen ikke kommer tilbake. Tannlegen din vil gi deg råd om hvordan du best kan passe på tannkjøttet ditt før, under og etter behandlingen.


Ved å planlegge regelmessige kontroller, kan tidlige stadier av tannkjøttsykdom behandles før de fører til en mer alvorlig tilstand. Vær oppmerksom på at røyking kan gjøre tannkjøttsykdommen verre. Det reduserer blødning fra tannkjøttet, mens tannkjøttsykdommen fortsetter, så du kan dermed overse de første, viktige tegnene på problemene.

© 2002- 2018 Aetna, Inc. All rights reserved.

 

$altImage

Ønsker du flere munnpleietips sendt direkte til din innboks?

Registrer deg nå

Denne informasjonen er ment å fremme kunnskap og bevissthet om generelle munnhelsetilstander. Det er ikke ment å erstatte profesjonell rådgivning, diagnose og behandling. Søk alltid råd fra tannlegen eller annen kvalifisert helsepersonell hvis du har spørsmål angående en medisinsk tilstand eller behandling.