Badge field

Hvordan finner jeg ut hvilken tannfarge jeg har?

Published date field

Hvordan finner jeg ut hvilken tannfarge jeg har?

De fleste ønsker seg pene og hvite tenner, men det finnes ikke noe standardsystem for å måle og bestemme tannfarge. Det er heller ikke noe eksakt svar på hvor hvite tennene dine kan bli, for hver enkelts tannsituasjon er unik. Et vanlig referanseverktøy er imidlertid en skyggeveiledning.     

En av de vanligste skyggeveiledningene eller skyggeskalaene deler tannfargen i fire grunnleggende skyggeområder som kan være til hjelp når du skal definere hvilken hvithet du ønsker å oppnå:

Tooth Shades

  • A (rødbrun)
  • B (rødgul)
  • C (grå)
  • D (rødgrå)


Innenfor hvert av disse områdene finnes det forskjellige nivåer av mørke. Disse nivåene er organisert i et diagram som er detaljert nok til at nesten alle kan finne den eksakte tannfargen sin i denne veiledningen.


For å bruke en slik veiledning, kan du matche din nåværende tannfarge med den tilsvarende fargen på diagrammet. Dette gir deg et utgangspunkt når du bestemmer deg for hvor mye hvitere du vil at tennene dine skal bli.      

Så, hvor hvite bør tennene dine bli? Det kommer an på.

Det finnes ingen fasit på hvilken farge tennene dine skal ha. Noen vil ha en øyeblikkelig og oppsiktsvekkende forandring, mens andre foretrekker mer gradvis bleking, for eksempel ved bruk av blekende tannkrem eller gel. De endelige resultatene avhenger av den naturlige tannfargen din, hvor sta flekkene på tennene dine er og behandlingen du velger. 

I alle tilfeller bør du tenke over følgende: 

  • En endring på bare to eller tre nyanser kan utgjøre en merkbar forskjell i omtrent alles smil
  • Hver blekingsprosedyre har sine fordeler og ulemper. Laserbleking og andre blekingsprosedyrer på tannlegekontoret, for eksempel, kan gi de mest oppsiktsvekkende resultatene, men kan koste betydelig mer.

 

Tannfarge og dens påvirkninger

Tenner misfarges enten på overflaten eller i indre strukturer, og de fleste overflatemisfarginger kan fjernes av pasienten selv, med dertil egnede produkter. Tannfargene kan derimot oppleves forskjellig, og det kan forekomme variasjoner i fargevurderinger. Mange får fargeendringer på tennene av det de spiser og drikker eller røyking, men misfarging av indre strukturer kan være et resultat av medfødte defekter, toksiske forstyrrelser under tanndannelsen, trauma, pulpanekrose eller nedbrytningsprodukter fra fyllingsmaterialer eller ulike blødersykdommer.

 

Faktorer som påvirker tannfargen

For spesielt interesserte kan det nevnes at form og farge på tennene fremtrer etter kompliserte interaksjoner mellom lys og tannvev. Det er viktig å være klar over påvirkningen fra fenomener som spredning, absorbsjon, translusens, fluorescens når man skal velge blekingsskala, og det er usikkert i hvilken grad de ulike faktorene bidrar til oppfattelsen av form og farge. Det sikreste er kanskje å ta kontakt med tannlegen for råd.

 

Måling og vurdering av tannfarge

Avhengig av anvendelsesområde og krav til presisjon er det blitt lansert og benyttet ulike metoder for å måle og beskrive farger. Metodene har med varierende hell blitt benyttet for å bestemme fargene på tenner, kompositt plast, sementer og keramer.

Form og farge på tennene fremtrer etter kompliserte interaksjoner mellom lys og tannvev, og problemer forbundet med korrekt fargeerstatning av tannvev har blitt beskrevet i flere artikler så tidlig som fra 1930-tallet.

Det kan være lurt å benytte ulike skjemaer, fargeskalaer og referanseindekser for å avgjøre hva som er riktig blekingsfarge for nettopp deg.

 

Profesjonell vurdering av tannfarge

Hvis du skal bleke tennene, kan tannlegen din gi deg råd om hvilken tannfarge du bør velge under et tannlegebesøk. Det er dokumentert at de fleste metodene for tannbleking beregnet til anvendelse i en tannklinikk er effektive. Husk at et trent øye og riktig belysning kan gi bedre resultater.

En av fordelene med en profesjonell vurdering av tannfarge er blant annet at du får trygghet i form av riktig fargevalg; tannlegen har et trent øye i forhold til gråtone og fargetone, og kan dermed gi deg en grundig og nøye vurdering. Dette kan gjøre ved bruk og sammenlikning av ulike fargeskalaer (VITA-skalaen, Biodent-skalaen, Chromascop-skalaen, Vitapan 3D-Master, Procera osv.). Med disse verktøyene, kan tannlegen veilede deg trygt gjennom beslutningen av hvilken farge og behandling som passer best for deg.

 

$altImage

Ønsker du flere munnpleietips sendt direkte til din innboks?

Registrer deg nå

Denne informasjonen er ment å fremme kunnskap og bevissthet om generelle munnhelsetilstander. Det er ikke ment å erstatte profesjonell rådgivning, diagnose og behandling. Søk alltid råd fra tannlegen eller annen kvalifisert helsepersonell hvis du har spørsmål angående en medisinsk tilstand eller behandling.