Badge field

Hvordan tar jeg vare på de nyblekede tennene mine?

Published date field

Hvordan tar jeg vare på de nyblekede tennene mine?

Hvor lenge varer tannblekingen, spør du deg kanskje om? Svaret er at det kommer an på hvordan du tar vare på tennene dine. Misfarging på tenner kan komme tilbake hvis du ikke tar de riktige forholdsreglene.

Over tid vil eksponering ovenfor mat, drikke (spesielt kaffe, te og rødvin) og tobakk gradvis misfarge de nylig blekede tennene dine. Men du har muligheten til å bevare det perlehvite smilet ditt lenger. Sammenlignet med tiden og / eller pengene som kreves for å bleke tennene, kreves det bare en liten innsats for å holde dem pene.

Her er noen tips for å ta vare på de nyblekede tennene dine:

  • Bruk en blekende tannkrem for å fjerne overflateflekker.
  • Puss tennene eller skyll munnen umiddelbart etter inntak av drikke eller mat som kan sette flekker.
  • Sjekk om du trenger en «touch-up». Avhengig av blekemetoden du brukte, kan det hende du trenger en liten touch-up om seks måneder eller etter et år eller to. Hvis du røyker eller drikker mye kaffe, må du kanskje friske opp blekningen oftere. 

 

Ulike tannblekingsmetoder

Merk at vi vanligvis snakker om to ulike typer tannbleking: ekstern og intern bleking, og at dette kan gjøres hos tannlegen eller hjemme.

Ifølge Det odontologiske fakultet kan tannblekeprodukter basert på peroksider «maksimalt inneholde 6% hydrogenperoksid (som tilsvarer 1% karbamidperoksid). De skal kun selges via tannlege og ikke benyttes på pasienter under 18 år. Mattilsynet, som håndhever regelverket for kosmetikk, har presisert at internbleking er medisinsk behandling. Maksimalgrensen for hydrogenperoksid og begrensning for pasientens alder gjelder derfor ikke ved internbleking av misfargede endodontisk behandlede tenner.»

  • Ekstern bleking gjøres for å rette opp misfarging på grunn av kaffe, te, rødvin, røyk og liknende, misfarging som følge av utlekking av dentale materialer og karies, medfødte mørke tenner, ved mikroabrasjon samt ved misfarginger som skyldes økt tykkelse av dentin (ved for eksempel traumer). Slik bleking gjøres ofte hjemme under oppfølging av tannlege.
  • Internbleking foregår som oftest som følge av misfargede endodontisk behandlede tenner (forebygging og behandling av sykdom i tannmargen og i støttevevet), med andre ord blå-grå tenner eller nekrotisk vev.

Det er ikke lenger så utbredt å gjennomføre tannbleking på tannlegekontorene, da det i Norge er forbudt å bruke tannblekeprodukter med over 6 % hydrogenperoksid. I stedet produseres det skinner hos tannlegen som pasienten tar med hjem for å bleke tennene over lengre tid. Les mer om dette på nettsidene til Mattilsynet.

 

Tannpleierutiner etter bleking

Etter en tannbleking er tennene mer følsomme og misfarges lettere. Du bør derfor bruke fluor daglig og være nøye med munnhygienen slik at tennene ikke misfarges av det du spiser. Det kan være lurt å gå for et «hvitt kosthold» og unngå matvarer og drikke med sterke farger.

I alle tilfeller, både med og uten tannbleking, bør du følge disse tannhelserutinene:

  • Puss tennene to ganger om dagen, i to minutter, med jevne bevegelser og riktig trykk uten å glemme noen overflater.
  • Bruk tanntråd og munnskyllevann: Tannbørsten kommer ikke til på 30 % av tennenes overflate!
  • Spis smart og unngå sukkerholdige matvarer samt småspising.
  • Tenk på innholdet i tørstedrikkene dine: Vann bør være førstevalget.
  • Forebygging er viktig: Husk å gå regelmessig til tannlegen.

 

Forebyggende tiltak for tilbakefall av misfarging

De nyblekede og skinnende tennene dine er fremdeles skjøre like etter blekingen, så du bør unngå mat og drikke med sterk farge (rødvin, sterk tomatsaus, rødbeter, blåbær, kaffe, svart te og liknende), og som inneholder garvesyre eller andre stoffer som kan etse på blekingen de første dagene etter blekingen. Hvis du røyker eller snuser, er det lurt å la være så lenge som mulig etter blekingen for ikke å påvirke blekemiddelet negativt.

 

Riktig munnhygiene etter tannbleking

Skikkelig munnhygiene er viktig uansett om du har bleket tennene eller ikke. Puss tennene godt, bruk tanntråd og unngå å bruke sterkt munnskyllevann i dagene etter blekingen. Ta kontakt med tannlegen eller tannpleieren din hvis du opplever kraftig ising i etterkant av blekingen.

En liten påminnelse om hvordan du kan forebygge tannproblemer:

  • Det er viktig å bruke en myk tannbørste og pusse tennene grundig både om morgenen og kvelden. Bruk jevne og lette bevegelser når du pusser tennene og følg en bestemt rekkefølge slik at du ikke glemmer noen tenner eller overflater.
  • Jevnlig bruk av tanntråd forebygger ikke bare dårlig ånde, men fjerner også bakterier mellom tennene der tannbørsten ikke kommer til.
  • Skyll gjerne med fluor morgen eller kveld.
  • Gå til innkjøp av plakktabletter du kan bruke en gang i måneden for å se hvor bakteriene legger seg og hvor du må pusse ekstra godt.
  • Bestill time til årskontroll hos tannlegen eller tannpleieren din.

 

Langsiktig vedlikehold av blekede tenner 

Profesjonelle tannblekingsbehandlinger, både på tannlegekontoret og hjemme, varer lengst. Hos svært forsiktige pasienter kan effekten av disse vare fra 1 til 3 år. For å forlenge levetiden til nylig blekede tenner anbefaler tannlegene oppfølging eller vedlikeholdsbleking umiddelbart etter blekingen eller opptil en gang i året. De anbefaler at du unngår mørk mat og drikke i minst en uke etter blekingen og om mulig bruke sugerør når du drikker mørke drikker. I alle tilfeller bør du bruke fluortannkrem og tanntråd samt huske å skylle munnen med vann etter at du har spist og før du legger deg.

$altImage

Ønsker du flere munnpleietips sendt direkte til din innboks?

Registrer deg nå

Denne informasjonen er ment å fremme kunnskap og bevissthet om generelle munnhelsetilstander. Det er ikke ment å erstatte profesjonell rådgivning, diagnose og behandling. Søk alltid råd fra tannlegen eller annen kvalifisert helsepersonell hvis du har spørsmål angående en medisinsk tilstand eller behandling.