Badge field

Hvorfor trekkes tenner?

Published date field

Hvorfor trekkes tenner?

Det kan være mange grunner til at tenner må trekkes. Som oftest må en tann fjernes fordi det har oppstått en infeksjon, den har blitt ødelagt, den står i veien for nabotennene, eller det er stor sannsynlighet for at den kommer i veien for andre tenner eller området rundt i fremtiden.

De viktigste årsakene til at man må trekke tenner er at:

  • Tannråte har nådd dypt inn i tannen. Les mer om tannråte hos barn her.
  • Infeksjon har ødelagt store deler av tannen eller omkringliggende ben
  • Det er ikke nok plass til alle tennene i munnen

Mange tannleger anbefaler å trekke tenner som bare delvis er kommet ut. Bakterier kan samle seg rundt en tann som er på vei opp og føre til infeksjon, noe som kan utvikle seg til å omfatte omliggende ben og bli svært alvorlig. Tennene fortsetter arbeidet med å komme gjennom tannkjøttvevet selv om det ikke er nok plass til dem. Det kontinuerlige trykket som forårsakes av dette forsøket, kan til slutt skade røttene til de andre omliggende tennene. Ved å trekke en tann som er berørt av dette kan man ofte hindre infeksjon, forebygge skader på nærliggende tenner og bein og unngå smerter i årene som kommer.

Det er oftest ingen komplikasjoner etter en tanntrekking, men i noen tilfeller kan det oppstå plager med smerter eller enkle komplikasjoner som blødninger eller infeksjoner. Blødning er helt naturlig siden det er laget et sår i munnen i forbindelse med trekkingen, og normalt slutter man å blø etter ca. 15 minutter ved å bite på kompressen som tannlegen satte inn.

Langvarige smerter etter tanntrekking kan skyldes infeksjon i kjeven der tannen var festet eller kjevebrudd.

 

Hvordan trekkes tenner?   

Før en tann trekkes går tannlegen grundig gjennom medisinsk og odontologisk historikk og tar røntgenbilder.

Røntgenbilder avdekker lengde, form og stilling på tannen og omliggende ben. Ut fra denne informasjonen kan tannlegen estimere graden av problemer knyttet til prosedyren og avgjøre om du må henvises til en spesialist, en såkalt      oralkirurg.

Før tannen fjernes, blir området rundt tannen bedøvd. Tannleger bruker lokalbedøvelse for å gjøre området i munnen der ekstraksjonen skal skje helt følelsesløst.

Ved bedøving i tilknytning til en enkel ekstraksjon løsnes tannen ved hjelp av et verktøy som kalles en heis, og deretter trekkes den ut med dentalpinsett. Det kan hende tannlegen også vil jevne og korrigere det underliggende benet. Når han eller hun er ferdig, kan såret lukkes med ett eller flere sting. 


Forceps
Dentalpinsett brukes til å fjerne tannen.

Etterbehandling og omsorg etter tannuttrekning

Etter tanntrekking kan man oppleve lett blødning det første døgnet. Større blødninger kan stanses ved å legge trykk på såret. Bit for eksempel tennene sammen over en kompress i 20–30 minutter eller bruk et rent sammenrullet håndkle / lommetørkle. Dersom blødningen fortsetter, må du ta kontakt med klinikken eller tannlegevakt / legevakt.

For å unngå blødninger og hevelser etter tanntrekking er det viktig å bruke ispose første kvelden og å holde hodet så høyt som mulig de første 24–48 timene etter operasjonen. Hevelsen øker de første 24–48 timene, og så avta gradvis. Stor hevelse gir som oftest også større smerter.

 

Hva kan jeg forvente etter at tannen er trukket?

Det er vanlig med smerter etter tanntrekking, i hvert fall de første dagene. Når bedøvelsen går ut (etter 2–3 timer) kan man kjenne at det banker og gjør vondt i munnen. Noen har svært lite vondt og tar ikke noe smertestillende, mens andre har behov for smertestillende flere ganger daglig i over en uke. Smerter som vedvarer, men som gradvis blir bedre, er ikke noe å bekymre seg for.

Det er svært viktig å holde området rent og unngå infeksjon umiddelbart etter at en tann er trukket. Tannlegen vil be deg om å bite forsiktig i et tørt, sterilt kompress som du må holde på plass i opp     til 30 til 45 minutter for å begrense blødningen mens koagulasjonen finner sted. I de neste 24 timene bør du ikke røyke, skylle munnen grundig eller rengjøre tennene ved siden av ekstraksjonssåret.

En viss mengde smerte og ubehag kan forventes etter at en tann er trukket. I noen tilfeller kan tannlegen anbefale smertestillende eller foreskrive en resept for deg. Det kan hjelpe å legge en ispose på ansiktet i 15 minutter per gang. Du kan også drikke gjennom et sugerør, begrense anstrengende aktivitet, og unngå varme væsker. Dagen etter at tannen er trukket, kan tannlegen foreslå at du begynner forsiktig å skylle munnen med varmt saltvann (ikke svelg vannet). Under normale omstendigheter, vil ubehag reduseres i løpet av tre dager til to uker. Hvis du har langvarig eller alvorlig smerte, hevelse, blødning eller feber, må du kontakte tannlegen umiddelbart.

Det første døgnet etter tanntrekkingen kan det være en god idé å kjøle ned området der tannen ble trukket. Bruk et kaldt omslag, eksempelvis en pose med frosne erter eller lignende, og legg den utenpå munnen der tannen ble fjernet.

     

Forebygging av problemer som krever tanntrekning 

Usunne, råtne og skadede tenner må trekkes. Det er derfor viktig med god munn- og tannhygiene for å unngå slike problemer.

Tannkjøttbetennelse (gingivitt) er første steget i en tannkjøttsykdom og er den enkleste formen av tannproblemer vi kan behandle. Slike betennelser bør behandles raskt, for at sykdommen ikke skal få utvikle seg og føre til tanntrekking. 

Regelmessige tannkontroller og tannrengjøringer er avgjørende for å opprettholde en optimal munnhelse og forebygge behovet for å trekke tenner. Ved å pusse tennene minst to ganger om dagen med fluortannkrem og bruke tanntråd daglig kan du fjerne plakk og forebygge karies. I tillegg kan et balansert kosthold med lite sukkerholdig snacks og drikke redusere risikoen for karies og tannkjøttsykdom. I praksis vil god munnhygiene og tannpleie redusere sannsynligheten for at det blir nødvendig med tannekstraksjon som følge av problemer med tenner og tannkjøtt.

$altImage

Ønsker du flere munnpleietips sendt direkte til din innboks?

Registrer deg nå

Denne informasjonen er ment å fremme kunnskap og bevissthet om generelle munnhelsetilstander. Det er ikke ment å erstatte profesjonell rådgivning, diagnose og behandling. Søk alltid råd fra tannlegen eller annen kvalifisert helsepersonell hvis du har spørsmål angående en medisinsk tilstand eller behandling.